Nová atletická hala: 2 patra, místo pro 2.200 diváků a 170 míst na auta. Od června 2020 platné stavební povolení. Jen začít. A teď? „Dočasně“ pozastaveno. Na osm měsíců. Zatím.

Cílem projektu je vybudovat a provozovat atletický stadión pro 2.200 diváků v Brně-Bohunicích. Zázemí zde mají najít atleti nejen z Bohunic, ale z celé Jižní Moravy. Kromě atletů ji bude využívat i sousední Masarykova univerzita, které bude sloužit pro vědecko-výzkumnou činnost pro lepší trénink atletů. Hala bude mít jedno patro podzemí a dvě patra nadzemní. A parkoviště pro 170 aut.

Už jen dva dny

Středa 29.prosince 2021

Už jen hodiny zbývají vládě ČR, aby nám, brňákům, poslala peníze na novou atletickou halu. Brno se totiž rozhodlo čekat jen do konce roku, jestli z Národní sportoní agentury dostane dotaci 300 mil. Kč. K tomu přidáme zhruba 500 mil Kč z vlastního rozpočtu.
Pokud město dotaci získá, halu postaví. „Pokud ne, bude muset zvážit další kroky.“ odpověděl primátorčin náměstek Petr Hladík (KDU-ČSL). Dodal však, že je optimistou a myslí si, že by se příští rok (2022) mohlo začít stavět.
S projektem stavby atletické haly přišlo minulé vedení radnice. Zhotovitel byl vybrán už v roce 2018. Hala má stavební povolení a stavba měla být už letos hotová. Avšak nová radniční koalice projekt několikrát přerušila.
I kdyby peníze Praha dala, je už jisté, že věčným odkládáním se nám stavba haly výrazně prodraží. „…smlouva umožňuje určité navýšení, pokud ho firma prokáže..“ dodal Hladík.
Hala má být zázemím pro atlety, kterým chybí na jižní Moravě hala pro zimní přípravu. Hala by měla sloužit i Masarykově univerzitě.

Atletická hala Bohunice: zrušeno (?)

26.srpna 2020
Nová sportovní hala má platné stavební povolení a stavět lze prakticky ihned. Přesto se celý projekt zastavil. Paní primátorka Markéta Vaňková dnes uvedla, že stavba se „dočasně“ odkládá o osm měsíců. 

Důvodem je, že na projekt za více než 800 milionů Kč nemá Brno peníze. Paní Vaňková chce vedle domluvené stamilionové injekce od Jihomoravského kraje vyjednat i podporu z Prahy. „U stavby za stovky milionů není možné, aby většinu nákladů financovalo pouze město. … Nyní na to máme dalších několik měsíců času,“ vysvětlila primátorka města Markéta Vaňková.

 Přitom hala má od června 2020 stavební povolení. Zatím jsme za projekt utratili více než 14 milionů Kč. Každý měsíc přerušení nás vyjde na 42 000 Kč. 

Parametry atletické haly v Bohunicích splňují požadavky pro konání mezinárodních soutěží. „Kromě trénování v zimním období a konání velkých sportovních události by sportoviště mělo sloužit i studentům Masarykovy univerzity, nejrůznějším sportovním klubům a veřejnosti,“ doplnil radní pro oblast školství a sportu Jaroslav Suchý.

Stále nic

Atletická hala Bohunice

Je leden 2020 a stále se kolem nového atletického stadionu nic neděje. Plakát s vizualizaci je tu již rok.

Ulice Netroufalky v Brně, místo pro nový stadión

Nový atletický stadión by měl vyrůst právě tady, na ulici Netroufalky v Brně. jednou tudy, snad, budou jezdit i šaliny od kampusu dolů do Pisárek. Více se o tom dozvíte v příspěvku Šalina Pisárky – Bohunice.

Markéta Vaňková: dokončení odloženo až o dva roky

11.2019
Termín dokončení sportovní haly byl posunut. Mezitím:

  • 9.2019 hala získala platné územní rozhodnutí
  • 3.2019 radnice schvália vybudování parkoviště pro 170 aut u haly (asfalt a vsakovací dlažba) místo původních 48 míst.

Navýšení ceny: ze 650 mi Kč o 20 mil Kč (kvůli parkovišti) na 670 mil Kč. (stav 11.2019)

Zahájení stavby: květen 2020
Dokončení: do konce roku 2021
Stavbu provede sdružení firem Imos Brno, Hochtief cz a Sport Construction. 

Průběh stavby

  • První zmínka: 2016
  • Zahájení stavby: 2019
  • Délka výstavby: 19 měsíců
  • Cena v roce 2016 – 640 mil Kč
  • Nová cena z června 2018 – 649 mil Kč
  • Ještě novější cena ze srpna 2019 – 670 mil kč
  • Termín dokončení: 2020
  • Nový termín dokončení: 2021 (údaj z 6.2018)
  • Ještě novější termín dokončení: 2022 (údaj ze 9.2019)
  • Stavba získala územní rozhodnutí v 8.2019
  • Stavební povolení: v červnu 2020 (plán)
  • Soutěž na přípravu i stavbu vyhrálo sdružení firem Imos Brno, Hochtief cz a Sport Construction.

Vizualizace nové sportovní haly

Vizualizace nové sportovní haly v Bohunicích

Vizualizace nové sportovní haly v Brně-Bohunicích

Vizualizace nové sportovní haly v Bohunicích
Vizualizace nové sportovní haly v Bohunicích
Vizualizace nové atletické haly v Bohunicích
Vizualizace nové atletické haly v Bohunicích
Vizualizace nové atletické haly v Bohunicích

Plány brněnské sportovní haly

Sportovní hala Bohunice

Plán nové sportovní haly v Bohunicích

Plán nové sportovní haly v Bohunicích

Plán nové sportovní haly v Bohunicích

Místo pro Váš komentář, dotaz nebo příspěvek je níže.  Vaše příspěvky, komentáře a dotazy jsou před jejich publikováním schváleny, většinou do 24 hodin. Vaše e-mail adresa slouží jen pro případné odpovědi. Nebude zveřejněna, archivována ani předána třetí straně a ani na ni nebudou posílány žádné obchodní nabídky. To slibuji. Pokud mi chcete napsat přímo email, poslat obrázky, text v souboru, můžete psát na. OneManBrnoBlog@gmail.com