S novým jízdním řádem, který začíná platit ze soboty na neděli 12./13. prosince 2020, bude dokončena i modernizace trati Hustopeče – Šakvice.

Od neděle začnou jezdit přímé vlaky z Hustopečí do Brna. Ale prodlouží se jízdní doba o 10 minut.

Jízdní doba o 10 minut delší

Šakvice nádraží
Na nádraží v Šakvicích v lednu 2020: rychlík od Brna přivezl hafu turistů na mrazivou procházku Pálavou

Dnes, při kombinaci regionálního vlaku a rychlíku s přestupem v Šakvicích je jízdní doba z Hustopečí do Brna 34 minut

Podle nového jízdního řádu 2020/2021 bude jízdní doba vlaku z Hustopečí do Brna 42 až 45 minut. Jízdní doba se tak prodluží o cca 10 minut, což je 25 % z původní jízdní doby.
Ale bude to přímý vlak. Osobní, jak se dnes říká regionální, nikoliv rychlík. Co je lepší? Rychlost s přestupem nebo Pohodlí?

Výhody a Nevýhody přímého vlaku

Hustopeče nádraží
Než příjede první přímý vlak od Brna, prošla celá trať Šakvice – Hustopeče modernizací, včetně nádraží v Hustopečních.
  • Nevýhodou přímého vlaku je prodloužení jízdní doby z Hustopečí do stanice Brno hlavní nádraží (+10 minut). Vlak zastavuje v každé stanici.
  • Výhodou je cestování bez přestupu v Šakvicích. Lidé už nemusí v Šakvicích přestupovat, nemusí čekat na rychlík od Hodonína.
    Rychlíky Moravan od Hodonína bude sice i nadále v Šakvicích zastavovat a to v celou hodinu + 2 minuta, ale případný přestup se časově nevyplatí.
  • Výhodou je, že přímý vlak obslouží i zastávky před Brnem a část přímých vlaků pokračuje přes Brno (Židenice, Lesná, Krpole …) dál na Vysočinu.
Mým laickým pohledem těžko soudit, pro kolik lidí je stanice Brno hl. nádraží cílem jejich cesty, resp. nutným přestupním uzlem. A kolik z nich využije přímého vlaku do některé ze stanic na jih od Brna či dalších zastávek na sever od Brna.

Například ten, kdo pojede z Hustopečí do Vaňkovky, tomu se jízdní doba zcela jistě prodlouží. Ten, kdo cestuje do Technologického parku v Krpoli, tomu se celková jízdní doba zkrátí.

Vnímaná cestovní doba

Šakvice autobusová zastávka
Přestup v Šakvicích na autobus směr Dolní Věstonice je i v novém jízdním řádě zachován od rychlíku linky R13 ve dvouhodinovém víkendovém taktu. Stejně jako dnes.
V dopravních modelech se pro hodnocení efektivnosti používá pojem Vnímaná cestovní doba.
Tento pojem, zjednodušeně řečeno říká, že pro většinu lidí je každý přestup špatný (výjimkou jsou šotouši a další fanoušci veřejné dopravy, kteří si přestupy vychutnávají).
Ale většina lidí, pokud si mohou vybrat mezi přímým spojem, byť o něco pomalejším a přestupem s úsporou několika minut času, radši zůstane sedět a pojede bez přestupu.
Ve výpočtech se toto nepohodlý spojené s přestupem zohledňuje přidáním nějaké ty minuty na každý přestup nad skutečný čas dle jízdního řádu. Tohle je vnímaná cestovní doba.

S přestupem za 33 minut

Dnes jezdí vlaky z Hustopečí do Brna po hodině. Od nového jízdního řádu budou přímé vlaky ráno a odpoledne jezdit po půl hodině.

A pokud vám chybí přestup, můžete využít kombinace autobus linky 543 z Hustopečí do Šakvic, kde máte 5 minut na přestup na vlaky R13 do Brna. A z Hostupečí jste v Brně už za 33 minut! 
Podobně i opačně.

Takže první přímý vlak do Brna vyjíždí z Hustopěčí již tuto neděli 13.prosince.

Jak to vidím já

Já osobně bych taky radši seděl ve vlaku bez přestupu i za cenu 10minutového prodloužení jízdní doby. Vystupovat, čekat venku na peróně na vlak, který může mít nějakou tu minutu zpoždění, zvláště teď v zimě … U přímého vlaku mohu využít i zastávek, které mám nově po cestě. Konkrétně vyčkávám na výlet s dětmi do Hustopečí až na nový jízdní řád, až bude z Krpole jezdit přímý vlak.

Snad se i na této lince S3 dočkáme již brzy nízkopodlažních vlaků.

A jak jste na tom vy?
Dáváte přednost přestupování a čekání na peróně nebo sezení o 10 minut déle?

Místo pro Váš komentář, dotaz nebo příspěvek je níže.  Vaše příspěvky, komentáře a dotazy jsou před jejich publikováním schváleny, většinou do 24 hodin. Vaše e-mail adresa slouží jen pro případné odpovědi. Nebude zveřejněna, archivována ani předána třetí straně a ani na ni nebudou posílány žádné obchodní nabídky. To slibuji. Pokud mi chcete napsat přímo email, poslat obrázky, text v souboru, můžete psát na. OneManBrnoBlog@gmail.com