Bílý dům

je osmipatrová kancelářská budova v samém centru Brna. Byla postavena v letech 1974-76 podle návrhu Miroslava Spurného a Františka Jakubce. Vedle kanceláří tu je přednáškový / kino sál Břetislava Bakaly pro 300 sedících, zdravotnické středisko, dětský koutek a kavárna. Vlastníkem je město Brno, které chce budovu příští rok prodat.

Prodat ale komu?

V současnosti zde dočasně sídlí lékaři z nedaleké polikliniky Zahradníková, která se už léta opravuje. Opravy finišují a lékaři se budou vracet zpět pod jednu „zahradníkovou“ střechu. Co tedy s Bílým domem?

Napřed o kancelářskou budovu měla zájem Masarykova unverzita. Chtěla zde vybudovat ústav informatiky. Ale nakonec si to ale rozmyslela a od záměrů ustoupila.
Naštěstí se už našel nový zájemce, který je ochoten zaplatit odhadovanou cenu 100 mil Kč a kancelářskou budovu přestavět.

Památková ochrana pro kanceláře

Bílý dům v Brně, říjen 2019

Bílý dům v Brně na podzimu 2019

Ještě se sice neví jaký bude záměr nového majitele, jak bude budova opravena či přestavěna, ale už vznikla petice za prohlášení této kancelářské budovy za památkově chráněnou. Pokud se chcete k petici přidat, je k podpisům (prý) v kavárně vlevo v přízemí.

Kanceláře ze sedmdesátek

Bílý dům v Brně, schodiště

Levé schodiště bílého domu v Brně. 

Bílý dům v Brně

Schodiště takřka v původním stavu, jak bylo před půl stoletím postaveno.

Bílý dům v Brně

Hlavní vstup do bílého domu v Brně, do části k poliklinice. Rodiče s kočárkem jej musí nahoru vytlačit, žádný bezbariérový přístup.

Místo pro Váš komentář, dotaz nebo příspěvek je níže.  Vaše příspěvky, komentáře a dotazy jsou před jejich publikováním schváleny, většinou do 24 hodin. Vaše e-mail adresa slouží jen pro případné odpovědi. Nebude zveřejněna, archivována ani předána třetí straně a ani na ni nebudou posílány žádné obchodní nabídky. To slibuji. Pokud mi chcete napsat přímo email, poslat obrázky, text v souboru, můžete psát na. OneManBrnoBlog@gmail.com