Fotoreportáže a krátké komentáře z brněnských muzejních nocí jak šly za sebou

2010

8.května 2010
Brněnská muzejní noc se blíží – již za týden v sobotu 15. května od 18:00 do půlnoci. Škoda, že tentokrát nejsou po ruce hromady dlažebních kostek jako loni na na Husové ulici. Ale i přesto se Noci muzeí zúčastním.
Můj tip: Wannieck galery: minulý rok jsem si vychutnával tento industriální prostor a snažil se pochopit, co chtěli umělci svými díly říci. Leč neúspěšně.

16.května 2010

Neznalek

Vykachlíčkovaná budoucnost

Po rekonstrukci znovu otevřen Dům umění na Maliňáku a výstava a dnes je zde výstava, kterou chci opravdu vidět: Planet Eden – aneb svět zítřka v socialistickém Československu, tzv. retro-futurismus. Svět 50. a 60.let ohromen (kosmickou) technikou má dojem, že příští století přinese jen samá pozitiva – tomu odpovídá i umění zobrazující vedle kouřících komínů fabrik i startující kosmické rakety a města budoucnosti. Ale od 60.let se pohled na budoucnost mění a přibývá skepse a do umění proniká parodie.
Nejlepší však byl o deváté audiovizuální performance: Selhání Seldonova plánu, kdy došlo ke spojení ukázek z několika sci-fi filmů (pohádek), včetně seriálu Spadla z oblakov, kterou jsem jako malý kluk hltal. Pro mne vyvrcholení letošní muzejní noci.

PS: Škoda, že letos nedošlo na dlažební kostky a i ten dřevěný stánek na Malinovském náměstí přečkal:-(
Tak snad příště.

2009

Kostky

Brněnská muzejní noc 2009

17.května 2009
Rok 2009 a asi nejslavnější Muzejní noc: kostky na Pekařské ulici. 

 

8.května 2009
Za osm dní je tu v sobotu 16.května opět po roce Brněnská muzejní noc. Minulý rok mne nejvíce zaujali Nohavicovi písně v podání Těšínského divadla. Letos si to zkusím zamířit do Dietrichsteinského paláce nahoře na Zelňáku.

Závěrem

Fotoreportáže z Brněnské muzejní noci. Začínáme rokem 2009 a Husovou ulici. Letos zde probíhá rekonstrukce, asfalt je již položen, čeká se na vydláždění chodníků. Dlažební kostky, v několika velikostech, jsou již připravené. A muzejní noc začíná. Kolem půlnoci se Husova ulice stává místem pro živé umění, spontání umění, umění v ulicích města Brna