Rok 2028

a naše město je hlavním městem evropské kultury.

Brno v centru Evropy

Naše město Brno se rozhodlo, že se stane jedním ze dvou evropských měst kultury v roce 2018.   
Proč v roce 2028? V tomto roce uplyne 100 let od úmrtí skladatele Leoše Janáčka, který v Brně žil a působil, ale také 100 let od vzniku brněnských veletrhů. Tak proto (a Praha už to byla).

Co z toho budeme mít?

Samotná kandidatura a titul evropského města by pro naše město znamenalo vyšší počet turustů a tedy i větší příjmy. Navíc část peněz na obnovu Brna by mohla přitéct i z Prahy a Bruselu.

Postup příprav

V březnu 2019 bylo rozhodnuto, že Odbor kultury brněnského magistrátu přijme pět nových zaměstnanců, jejichž úkolem bude příprava kandidatury Brna na Evropské hlavní město kultury pro rok 2028. Zprávu oznámil radní pro kulturu Marek Fišer (za Piráty). V odboru kultury vznikne nové oddělení koncepce a rozvoje (vedoucí, specialista kulturních analýz, dva koordinátoři spolupráce a ekonom). Vedení Brna plánuje letos kandidaturu projednat a následně schválit přípravu přihlášky do soutěže včetně vyčlenění potřebných financí. Rozpočet na přípravnou fázi pro toto volební období je kolem 30 milionů korun.

o soutěži

Soutěž Evropské hlavní město kultury je projektem Evropské unie. Cílem je další sblížování lidí v Evropě. Ocenění uděluje Rada ministrů kultury na dobu jednoho roku. Termín pro podání přihlášek je do konce roku 2022.

Titul obdržela třeba Plzeň (rok 2015), když v souboji porazila Ostravu. Ale Plzeňský výsledek byl více jak rozpačitý. 

Místo pro Váš komentář, dotaz nebo příspěvek je níže.  Vaše příspěvky, komentáře a dotazy jsou před jejich publikováním schváleny, většinou do 24 hodin. Vaše e-mail adresa slouží jen pro případné odpovědi. Nebude zveřejněna, archivována ani předána třetí straně a ani na ni nebudou posílány žádné obchodní nabídky. To slibuji.

Pokud mi chcete napsat přímo email, poslat obrázky, text v souboru, můžete psát na. OneManBrnoBlog@gmail.com