Radnice místo lázní

22.května 2018
Židenická radnice by se ráda přesunula ze Staré Osady do krásného, leč dnes chátrajícího objektu bývalých lázní v Zábrdovicích. Místo lázní, by tedy ve Fuchsově funkcionalistické budově, byly kanceláře a úředníci. Zrušili by se bazény, sprchy, přibyl by výtah a na horní terase ve 3.patře by vznikla přístavba dalších kanceláří.

Přestavba, pokud památkáři povolí, by vyšla na nakolik desítek mil Kč. Ty by radnice ráda získala prodejem současného sídla.
Nové poloha Židenické radnici by byla výhodnější, při zastávce šaliny Kuldova, hned u nového židenického nádraží. Navíc je tu místo na parkování.

Funkcionalistické lázně v Zábrdovicích chátrají dál

13.února 2017
Zábrdovické Městské lázně, přesněji řečeno ten smutný zbytek, si před rokem pronajal spolek Kulturou proti chátrání. Ale ukázalo se, že je to nad jejich síly. Opět. Bohuslav Fuchs je smutný. Budova lázní by vyžadovala obrovskou investici a zrovna není moc jasné co s ní. Židenická radnice přemýšlí o propojení s vedle ležícím koupalištěm, nebo vybudovat zde muzeum funkcionalismu. Osobně si myslím, že by bylo dobré dům zakonzervovat a počkat až na výstavbu nové obytné čtvrti Nová Zbrojovka. Možná se využití pro lázně „najde samo.“

Přestože se záměr spolku Kulturou proti chátrání nakonec nepovedl, je dobře, že se najdou lidé, kterým zbídačený stav brněnských Velkých domů není lhostejný a snaží se s tím něco udělat. Je to rozhodně lepší, než „slepě“ chodit kolem a pak kritizovat ty, co se aspoň o něco pokusili. Byť neúspěšně. Výsledkem aspoň je, že se o zábrdovických lázních, po desetiletích nezájmu, konečně mluví a začíná tlak občanů – voličů na komunální politiky, aby smutný stav řešili.

Bourat, demolovat, srovnat se zemí

Vlhka

Pozemek na Vlhké 28

24.října 2010
Před více jak rokem, na jaře 2015, se skupina „Kulturou proti chátrání“ pokusila oživit tento žalostný pozemek. Pokusila. Od té doby nic.

Až dnes, říjen 2016, bylo rozhodnuto o kompletní demolici a vyčištění pozemku u ulice Vlhká 28. Pozemek zčásti patří SŽDC hlavně ale, dokud nebude rozhodnuto o poloze nového brněnského nádraží, nelze tam nic stavět.

Vsuvka:
ještě v mrazivém lednu 2017 se zde, v betonových přístřešcích, schovávali a ohřívali bezdomovci, ale už v únoru 2017 se zde objevily bagry a začínají čistit pozemek. Bourat, demolovat, čistit.

V případě varianty nádraží v centru – Pod Petrovem se sem rozšíří kolejiště, naopak ve variantě Řeka se z pozemku stane krásná parcela pro nové ulice, domy a byty. Do té doby nic. Je to další příklad, jak nerozhodnost a neschopnost Brňáků, rozhodnout o poloze nádraží brzdí rozvoj jejich města.

Dneska se rovněž rozjely bagry u Tomkova náměstí. K zemi jdou Židenické kasárna. Tedy zatím jen jejich část. Na jejich místě a také na pozemku nedaleké Sokolovny za řekou budou stát sloupy budoucího mostu silničního městského okruhu. Ten se má stavět v letech 2019 až 2023 a má stát 5,5 mld Kč. Tunel pod Vinohrady bude navazující akci.

Židenické kasárna se asi nejvíce proslavily na konci 1.republiky, kdy se je skupinka českých fašistů z Brna a okolí pokusila obsadit a tím vyvolat v národně socialistickou revoluci.

Spolek „Kulturou proti chátrání“ se nyní (říjen 2016) zaměřil na bývalé lázně v Zábrdovicích. Doufám, že ty čeká lepší osud. Více o spolku bylo možné najít na jejich webu (web byl zrušen na jaře 2021).

500 EUR na kulturu

7.září 2016
Italský parlament rozhodl, že každý osmnáctiletý Ital dostane 500 EUR na kulturu. Nebude to na ruku, ale jako poukázka na nákup knih, nebo na vstupenky do galerií, muzeí, do divadel … Výběr je ponechán na dívce či mladém muži. „Je to bonus pro právě dospívající děti, který by měl upevnit jejich povědomý o tom,  co to znamená žít jako dospělý v Itálii – v zemi s největším kulturním dědictvím na světě“ řekl premiér Renzi. 
Vláda a parlament si slibují, že kultrní člověk nepodlehne ignoranci, planým rychlým slibům velkohubých tlučhubů a že krása překoná barbarství.