Po Moravském náměstí se město Brno pustí do zvelebení dalšího parku. Proměnu čeká okolí Domu umění.

Koliště kolem Domu umění

20.prosince 2023
Bezpečnější a k návštěvníkům vstřícnější zelená oáza v centru Brna. Lepší využití a větší propojení s výstavní síní. Takový pocit by měli lidé mít z nové podoby části parku Koliště, která přiléhá k funkcionalistickému Domu umění. Brněnští radní schválili tento záměr. V lednu se budou bavit z čeho to zaplatit.

„Vydařená rekonstrukce parku na Moravském náměstí ukázala, že Brňany a Brňanky těší nová zelená veřejná prostranství doplněná o základní služby a že je hojně vyhledávají. V prstenci kolem historického centra by další takové místo mohlo už v následujících letech vzniknout kolem Domu umění. Jeho nová podoba vzešla začátkem roku z architektonicko-krajinářské soutěže a navrhl ji ateliér M2AU,“ připomněla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

„S novým rokem začneme s hledáním projektanta, který na základě idejí ze soutěže připraví studii. Pokračovat budeme projektovou dokumentací, která zpřesní mimo jiné i požadavky na finance a dobu výstavby. V tuto chvíli předpokládáme, že investice překročí 130 milionů korun s DPH. Samotné práce začnou nejdříve za tři roky,“ doplnil náměstek primátorky pro investice René Černý.

Co zamýšlená rekonstrukce zahrne?

Terénní úpravy okolí Domu umění nejen objekt opticky propojí s parkem, ale také dovolí vybudovat do něj bezbariérový vstup. 

„Vznikne zde i vodní prvek, mělká fontána s mlžícími tryskami, která bude alternativně fungovat jako zpevněná plocha, využívaná k pořádání kulturních akcí. Pro ty bude sloužit i nový hudební pavilon, který vybudujeme ve střední části parku. Všechny stromy v parku čeká odborné ošetření. Nové stromy se objeví na místě dnešní zahrádky Zemanovy kavárny nebo u ulice Za Divadlem, kterou rovněž opravíme i se zřetelem k cyklistické dopravě,“ doplnil náměstek primátorky pro životní prostředí Jaroslav Suchý.

Vizualizace okolí Domu umění, ateliér M2AU

Vizualizace okolí Domu umění, ateliér M2AU

Vizualizace okolí Domu umění, ateliér M2AU
Schéma okolí Domu umění, ateliér M2AU

Schéma okolí Domu umění, ateliér M2AU

Za návrhem úprav parku stojí brněnský tým m2au , který zvítezil v architektocniké soutěži. Členové týmu jsou Linda ObršálováFilip Musálek, Eliška Horáčková, Marie Poláková a Eliška Šimková.

Na svém webu o návrhu píší (zkráceně) toto: Návrh vychází z historické, prostorové a kompoziční podstaty významných městských parků zeleného pásu brněnské okružní třídy. Dům umění chápe jako jedinečnou kulturní veřejnou stavbu, která je součástí parku i kamenného Malinovského náměstí.

Návrh je racionálním a ekonomicky přiměřeným pokračováním již založených kompozičních vztahů a principů v lokalitě. Pěší vazby navazují na okružní promenádu parku Koliště II. a ve svém středu dávají vyniknout současným dominantám i novým prvkům v podobě hudebního pavilonu a mobilního schodiště.

Místo pro Váš komentář, dotaz nebo příspěvek je níže.  Vaše příspěvky, komentáře a dotazy jsou před jejich publikováním schváleny, většinou do 24 hodin. Vaše e-mail adresa slouží jen pro případné odpovědi. Nebude zveřejněna, archivována ani předána třetí straně a ani na ni nebudou posílány žádné obchodní nabídky. To slibuji. Pokud mi chcete napsat přímo email, poslat obrázky, text v souboru, můžete psát na. OneManBrnoBlog@gmail.com