bloudíte?

Kde jsou v Brně stanoviště Náhradní autobusové dopravy za vlak?
Kde je stanoviště na ulici Uhelná? Kde zastavují autobusy ND na Křenové a kde autobusy ND směr Dolní nádraží?
Proč bloudí tolik cestující u Hlavního nádraží? 

Výluky, výluky, výluky … Brno

Potkal jsem už pár cestujících, kteří se mne, v různých jazycích, vyptávali, kde že je to stanoviště náhradní autobusové dopravy Uhelná, popřípadě Křenová, odkud jim za 5 minut má jet náhradní autobus za vlak. Vzhledem k tomu, že byli ještě nahoře na nástupišti na nádraží, už nebylo třeba pospíchat.

Náhradní autobusová doprava u nádraží

Stanoviště NAD za vlak v Brně

Stanoviště Náhradní autobusové dopravy za vlak je na podzim 2020 hned u nádraží. Jděte kolem modré síťované ohrady dolů jako kdybyste šli na Křenku. 

Stanoviště NAD za vlak v Brně

Jízdní řády jsou navěšeny na modré sítí.

Stanoviště NAD za vlak v Brně

Za modrou stavební ohradou probíhají letos na podzim bourací a stavební práce v levém křídle brněnského nádraží. Při čekání na autobusy náhradní dopravy se proto chraňte před prachem ze stavby.

Stanoviště NAD za vlak v Brně

U stanoviště Náhradní autobusové dopravy žlutého RegioJetu dávejte pozor na výjezd. Tudy se vyváží suť ze stavby.

Stanoviště autobusové ND za vlak na ulici Křenová

Náhradní autobusová doprava za vlak v Brně na ulici Křenová

Stanoviště náhradní autobusové dopravy za vlak v Brně na ulici Křenová

Stanoviště náhradní autobusové dopravy za vlak Křenová je využívána většnou za vlaky směr Vyškov a Přerov. Jako zde na snímku z července 2019. Autobusy ND za rychlíky a regionální vlaky vozily cestující na trase Brno-Královo Pole, Brno-hlavní nádraží – Hulín.

A jak se sem dostat? Z ulice nádražní musíte podejít nevzhledný podchod Křenová a pak vpravo. Z vestibulu hlavního nádraží asi 5 minut. Jen chodník, žádné přecházení silnice.
Zde žádný přístřešek, žádné lavičky.

Stanoviště autobusové ND za vlak směr Dolní nádraží

Stanoviště autobusů náhradní dopravy za vlak v Brně směr Dolní nádraží

Stanoviště autobusů náhradní dopravy za vlak v Brně směr Dolní nádraží, jaro 2019

Stanoviště autobusů náhradní dopravy u Hlavního brněnského nádraží směr Dolní nádraží je 2 minuty chůze z vestibulu vpravo. Žádné přecházení silnice, jen po chodníků mírně z kopce.

Většinu tu už někdo čeká. Žádný přístřešek žádná lavička, žádné informace o aktuálním stavu provozu. Autobusy náhradní dopravy směr Dolní nádraží jezdí nerovnoměrně. Plusem je, že všechny autobusy jsou nízkopodlažní a platí na nich jízdenky vlakových dopravců.

Více se cestě na Dolní nádraží a dolnímu brněnskému nádraží věnuji v příspěvku Jak na Dolní nádraží v Brně

Stanoviště autobusové ND na Dolním nádraží v Brně

Zastávka náhradní dopravy Dolní nádraží

Zastávka náhradní dopravy na Dolním nádraží v Brně

Staniviště autobusů na Dolním nádraží v Brně je dvojice vybydlených domů. Při výstupu z Dolního nádraží a podchodu se dáte vpravo a asi po sto metrech je zastávka autobusů. Některé jedou jen na stávající hlavní nádraží, další pokračují až do Bohunic.
Na cestu z Dolního na hlavní nádraží vám stačí platná jízdenka na vlak do stanice Dolní nádraží.

Zastávka náhradní dopravy Dolní nádraží

Zastávka náhradní dopravy Dolní nádraží v Brně

Brno Dolní nádraží

Pokud jste zvládli najít autobusy náhradní dopravy směr Dolní nádraží, jsme na novém, ale provizorním nástupišti, zde u 2. a 3.koleje

Stanoviště autobusové ND za vlak na ulici Uhelná

Zastávka náhradní autobusové dopravy v Brně na ulici Uhelná

Zastávka náhradní autobusové dopravy v Brně na ulici Uhelná, v létě 2019 bylo zastřešeno.

Stanoviště náhradní dopravy u ulice Uhelná

Stanoviště náhradní autobusové dopravy u ulice Uhelná v Brně je daleko. Cesta ze stávajícího hlavního nádraží pěšky asi 10 minut. Pokud víte cestu.
Můžete si pomoci tramvají (zde nazývaou šalinou) na zastávku Nové Sady nebo (autobusem) Sukenická a pak pěšky pod viaduktem Hybešova. Most ale prochází rekonstrukcí a cesta pod ním není moc příjemná.

Od 9.prosince 2018 jezdí z Uhelné náhradní doprava za vlaky směr Chrlice, Křenovice a Sokolnice. Autousy linky 509, 610, 611 a 612.
Linka 509 jede z Uhelné do Chrlic na nádraží. Linka 610, 611 a 612 pojede z Uhelné do Sokolnoce-Telnice. Linka 612 to bere i přes průmyslovou zónu Černovická terasa.

Zastávka náhradní dopravy Uhelná v Brně

Vlevo na obrázku podjezd pod stávající tratí, vpravo pak zastávka (stanoviště) náhradní autobusové dopravy za vlak na ulici Uhelná v Brně.

Ulice Uhelná
Ulice Uhelná, když půjdete z hlavního nádraží, musíte vyjít směrem k OD Tesco (dříve Prior, dnes OC Dornych). No prostě směrem k Vaňkovce, ale hned při vyjití z podchodu zabočíte doprava a jdete podél železničního náspu.
Stanoviště ND v Brně
Nádraží Pod Petrovem – kamenný železniční násep a před ním stanoviště Náhradní autobusové dopravy u ulice Uhelné.
Stanoviště ND v Brně
Z nádraží půjdete podél této dlouhatánské cihlové zdi, která odděluje město před a za nádražím.
Info o náhradní autobusové dopravě

Jak se sem dostanete na Uhelnou? Ve vestibulu nádraží, u schodů je informační panel – viz obrázek. Druhý, který jsem našel, je hned pod schody v podchodu. Ten ukazuje do průchodu pod nádražím směrem k OC Dornych (dříve Tesco, původně OD Prior).

Jinými slovy: pokud jste na nádraží, nejkratší a nejrychlejší je cesta pěšky podchodem a pak podél zdi. Pokud se chcete přiblížit MHD, pak doporučuji zastávku šaliny Nové Sady a pod opravovaným viaduktem Hybešova. Část cesty Je z mírného kopce, byť cesta pod mostem u Malé Ameriky není zrovna nejpříjemnejší. Aspoň na Vás neprší. Lepší je zastávka šaliny Soukenická, popřípadě autobusy se zast. Úzká u Vaňkovky.

V místě jsem našel označovat jízdenek IDS-JMK, přístřešek před deštěm či záchod už ne. Výhodou aspoň je, že tu lze zaparkovat auto. Myslím, že tomuto stanovišti Náhradní dopravy se nevěnuji naposledy.

Stanoviště autobusové ND za vlak v Králově Poli

Náhradní autobusová doprava za vlak v Brně

Stanoviště náhradní autobusové dopravy za vlak v Brně-Králově Poli je hned před Krpoláckým nádražím. příjedete sem šalinou č.6 nebo některým z autobusů.
Kvůli množství různých autobusů si dávejte pozor do kterého vstupujete. ND má většinou za předním sklem ceduli ČD Náhradní doprava a směr.  

Brno-Královo Pole

Ze stanoviště náhradní autobusové dopravy za vlak v Brně Králově Poli jezdí v létě 2019autobusy za vlaky směr Vyškovna Hulín a Přerov.
I letos v létě se opravují koleje na této jednokolejce na Vyškov. Snad již v roce 2021 by se mohla začít stavět normální železniční trať na Vyškov. Dokončeno má být kolem roku 2030.

Místo pro Váš komentář, dotaz nebo příspěvek je níže.  Vaše příspěvky, komentáře a dotazy jsou před jejich publikováním schváleny, většinou do 24 hodin. Vaše e-mail adresa slouží jen pro případné odpovědi. Nebude zveřejněna, archivována ani předána třetí straně a ani na ni nebudou posílány žádné obchodní nabídky. To slibuji.

Pokud mi chcete napsat přímo email, poslat obrázky, text v souboru, můžete psát na. OneManBrnoBlog@gmail.com